W przypadku kont służbowych i szkolnych możesz ograniczyć dostęp do pokoju do określonych osób lub ustawić pokój jako możliwy do znalezienia lub otwarty dla wszystkich użytkowników w organizacji.
Więcej informacji o pokojach prywatnych, możliwych do znalezienia i otwartych
Więcej informacji o pokojach prywatnych
- Pokoje idealne do dyskusji w ramach zespołów, projektów i grup.
- Aby dołączyć do pokoju, inna osoba w tym pokoju musi Cię do niego dodać lub zaprosić.
- Jeśli nie należysz do pokoju lub nie masz do niego zaproszenia, nie możesz go przeglądać w Google Chat.
Więcej informacji o pokojach możliwych do znalezienia
- Doskonale sprawdzają się w przypadku tematów, które nie są ograniczone do konkretnych osób lub zespołów.
- Gdy pokój jest możliwy do znalezienia, możesz:
- znaleźć pokój w sekcji „Przeglądaj pokoje”;
- wyświetlić nazwę i opis;
- poprosić o dołączenie, jeśli właściciele i menedżerowie pokoju na to zezwalają.
Więcej informacji o otwartych pokojach
- Doskonale sprawdzają się w przypadku tematów, które nie są ograniczone do konkretnych osób lub zespołów.
- Gdy pokój jest otwarty, możesz:
- znaleźć pokój w sekcji „Przeglądaj pokoje”,
- wyświetlić nazwę i opis,
- wyświetlić podgląd wiadomości,
- dołączyć do pokoju.
- Jeśli masz link do pokoju, możesz go użyć, aby dołączyć do pokoju.
- Frontline
- Business Starter
- Business Standard
- Business Plus
- Enterprise Essentials
- Enterprise Standard
- Enterprise Plus
- Education Fundamentals
- Education Standard
- Education Plus
- Teaching and Learning Upgrade
- Nonprofits
- G Suite Basic
- G Suite Business
- Essentials (weryfikowane za pomocą domeny)
Aktualizowanie poziomu dostępu do pokoju
Ważne: aby zmienić poziom dostępu do pokoju, musisz być jego właścicielem lub menedżerem. Więcej informacji o roli właściciela lub menedżera pokoju
- Na komputerze otwórz Google Chat lub Gmail.
- W Gmailu: po lewej stronie kliknij Google Chat.
- Po lewej stronie wybierz pokój.
- U góry kliknij nazwę pokoju
Ustawienia pokoju
.
- W sekcji „Dostęp” wybierz poziom dostępu do pokoju:
- Prywatny: użytkownicy nie mogą znaleźć tego pokoju ani do niego dołączyć, chyba że ich dodasz.
- Możliwy do znalezienia: każda osoba w organizacji może znaleźć ten pokój.
- Otwarty: każda osoba w organizacji może znaleźć pokój, dołączyć do niego i wyświetlić podgląd wiadomości.
- Jeśli Twój pokój jest prywatny, możliwy do znalezienia lub otwarty dla grupy użytkowników mniejszej niż cała organizacja, możesz określić, czy użytkownicy mogą prosić o dołączenie do pokoju.
- Kliknij Zapisz.
Jeśli masz kilka grup odbiorców:
- Obok opcji „Zaawansowane ustawienia dostępu” kliknij Zaawansowane
.
- Wybierz, kto może dołączyć do Twojego pokoju i kto może go znaleźć.
- W polu „Kto może dołączyć” możesz dodać tylko jedną grupę odbiorców, a w polu „Kto może znaleźć” – wiele grup.
- Włącz lub wyłącz opcję Prośba o dołączenie.
- Kliknij Gotowe.
Wskazówki:
- Jeśli do pokoju mogą dołączać wszystkie osoby w organizacji, nie możesz zaprosić osób spoza niej.
- Możesz używać dodatkowych opcji dostępu utworzonych przez administratora. Jeśli masz pytania na temat dostępnych opcji dostępu, skontaktuj się z administratorem.
- Jeśli administrator usunie grupę odbiorców wybraną dla Twojego pokoju, w historii pokoju będzie widoczny komunikat „
<Grupa odbiorców została usunięta”. Dostęp do tego pokoju zostanie też domyślnie ustawiony na prywatny.
Dodawanie nowych użytkowników do otwartego pokoju
Aby dodać nowe osoby do otwartego pokoju, możesz:
- skopiować link do pokoju i udostępnić go innym użytkownikom,
- bezpośrednio dodać lub zaprosić odpowiednie osoby.
- W aplikacji Chat wybierz pokój.
- U góry kliknij nazwę pokoju
Skopiuj link do pokoju.
- Udostępnij link każdej osobie, którą chcesz zaprosić lub której chcesz udostępnić pokój.
- W aplikacji Chat wybierz pokój.
- U góry kliknij nazwę pokoju
Zarządzaj użytkownikami.
- Kliknij Dodaj.
- Wpisz nazwę, adres e-mail lub grupę dyskusyjną Google albo wybierz sugerowane kontakty, które chcesz zaprosić.
- Kliknij Dodaj.
Przydatne materiały
Ta strona może zawierać treści przetłumaczone przy użyciu technologii AI. Tłumaczenia wygenerowane przez AI mogą zawierać błędy.