Hantera ditt lagringsutrymme i Drive, Gmail och Foto

Ditt konto, , är ett personligt konto med upp till 15 GB lagringsutrymme som delas mellan Drive, Gmail och Foto.

Ditt lagringsutrymme på Google delas mellan Google Drive, Gmail, säkerhetskopior i WhatsApp och Google Foto. När kontot är fullt påverkas dessa tjänster.

  • När kontots lagringsgräns har nåtts kan du inte ladda upp eller skapa filer på Drive, skicka eller ta emot e-post i Gmail eller säkerhetskopiera foton eller videor till Google Foto.
  • Om du har överskridit lagringskvoten i två år kan vi eventuellt radera ditt innehåll i Gmail, Drive och Foto.
  • Läs mer om Googles lagringspolicyer.

Kortsiktig lösning: Töm papperskorgen 

Om kontots lagringsgräns har nåtts slutar viktiga tjänster som Gmail att fungera och

  • du kan inte skicka eller ta emot e-postmeddelanden
  • meddelanden som skickas till dig returneras till avsändaren.

Så här får du kontot att fungera igen på kort sikt:

  • Töm papperskorgen och skräppostmapparna: Det här är det snabbaste sättet att frigöra utrymme. Tills du rensar objekten i dessa mappar permanent räknas de in i lagringsutrymmet.
    Viktigt! Ge lagringsutrymmet tid att uppdateras (upp till 48–72 timmar) efter att du har raderat flera filer samtidigt. Du kan förlora filerna permanent. 
  • Radera stora e-postmeddelanden: Hitta och radera ett eller två e-postmeddelanden med mycket stora bilagor som du inte längre behöver.
    1. Öppna Gmail på datorn.
    2. Markera kryssrutan till vänster om varje meddelande du vill radera.
    3. Klicka på Radera högst upp.

Tips! Om du vill radera alla meddelanden i papperskorgen klickar du på Töm papperskorgen nu i aviseringen högst upp.

Vänta tills lagringsutrymmet uppdateras: När du har raderat filer och tömt papperskorgen uppdateras det tillgängliga utrymmet efter en kort stund. Om kontot fortfarande är fullt efter 30 minuter kan du utföra en avancerad rensning.

Långsiktig lösning: Frigör utrymme eller köp mer lagringsutrymme

Om du närmar dig eller överskrider gränsen för lagringsutrymme kan du

Alternativ 1: Lär dig att frigöra utrymme

 

Du är inte inloggad på ett Google-konto. Ta reda på hur mycket lagringsutrymme du har och hur du hanterar det genom att logga in på ditt Google-konto och läsa in den här artikeln på nytt.

Logga in på ditt Google-konto

 

Avancerade rensningstips

Om du vill rensa mer specifikt kan du använda dessa tekniker för att hitta specifika typer av filer som tar upp mest utrymme.

Hitta stora filer

  • I Gmail: Använd sökoperatorer direkt i sökfältet i Gmail.
    • Om du vill hitta e-postmeddelanden med bilagor som är större än 10 MB anger du: has:attachment larger:10M
    • Om du vill hitta e-postmeddelanden med PDF-bilagor som är större än 5 MB anger du: filename:.pdf larger:5M
  • Om du vill hitta e-postmeddelanden med bilagor som är äldre än två år anger du: older_than:2y has:attachment. -På Google Drive:
    1. Klicka på Lagring i menyn till vänster.
    2. Filerna visas automatiskt i storleksordning.

Hitta och ta bort dubblettfiler

Du kan hitta dubbletter manuellt. Google Drive har inget inbyggt verktyg för att hitta dem automatiskt.

  1. Klicka på listlayouten [icon] uppe till höger i Google Drive.
  2. Klicka på Namn. Filerna sorteras i alfabetisk ordning.
  3. Leta efter filer med identiska namn, särskilt de som slutar med (1) eller Kopia.

Rensa annat lagringsutrymme

Den här kategorin omfattar ofta säkerhetskopior av enheter och dold data från appar som är anslutna till Drive.

Hitta och radera onödiga säkerhetskopior av enheter:

  1. Öppna avsnittet Säkerhetskopior i lagringsutrymmet.
  2. Scrolla till Säkerhetskopior.

Radera dold appdata:

  1. Öppna inställningarna för Google Drive.
  2. Klicka på Hantera appar.

Alternativ 2: Köp mer lagringsutrymme 

Google One är en prenumeration som ger dig mer lagringsutrymme för Google Drive, Gmail och Google Foto för ditt konto, .

När du prenumererar på Google One ökar ditt totala lagringsutrymme beroende på vilken prenumeration du väljer.

Skaffa mer lagringsutrymme med Google One

Hantera storleken på din WhatsApp-säkerhetskopia 

Obs!

  • WhatsApp-säkerhetskopior på Android räknas in i gränsen för lagringsutrymme på Google-kontot.
    • Om du vill spara utrymme effektivt måste du först ändra inställningarna i WhatsApp-appen.
    • Om du raderar en säkerhetskopia från Google men inte ändrar inställningarna visas en ny säkerhetskopia automatiskt nästa gång enheten säkerhetskopieras.
  • När du raderar WhatsApp-säkerhetskopian tas den bort permanent. Du förlorar all chatthistorik om du byter telefon eller installerar om WhatsApp innan du skapar en ny säkerhetskopia.

Steg 1: Minska storleken på WhatsApp-säkerhetskopian på enheten

Videor tar vanligtvis upp mest utrymme i en säkerhetskopia. Du kan utesluta dem från framtida säkerhetskopior.

  1. Öppna WhatsApp på Android-enheten.

  2. Tryck på Inställningar > Chattar > Säkerhetskopia av chatt > Inaktivera Inkludera videor.

  3. Om du vill säkerhetskopiera enheten direkt med de nya inställningarna trycker du på Säkerhetskopiera nu.

Tips! Läs mer om att frigöra lagringsutrymme på WhatsApp. Läs mer om hur WhatsApp-säkerhetskopior räknas in i lagringsutrymmet på Google i WhatsApp-artikeln Om säkerhetskopior i Google-kontot.

Steg 2: Radera säkerhetskopior från Google

När du har uppdaterat enhetsinställningarna kan du ta bort befintliga säkerhetskopior från Google-lagringsutrymmet.

  • Radera via Google One: Öppna one.google.com/storage/management för att hantera och radera specifika säkerhetskopior.

    • Viktigt! När du raderar WhatsApp-säkerhetskopian tas den bort permanent. Du förlorar all chatthistorik om du byter telefon eller installerar om WhatsApp innan du skapar en ny säkerhetskopia.

Tips! WhatsApp-säkerhetskopior som inte har uppdaterats på fem månader kan raderas automatiskt.

Förstå datorns och Googles lagringsutrymme när du använder Drive för datorn

Lagringsutrymmet i Google-kontot är separat från det kostnadsfria utrymmet på datorn. När du synkroniserar filer med Drive för datorn används hårddiskutrymmet på datorn.
  • Detta ändrar inte gränsen för Google-lagringsutrymme.  Därför visar datorn och sidan för Google-lagringsutrymme vanligtvis olika siffror. Denna skillnad är förväntad.
  • Endast filer som du äger räknas in i ditt Google-lagringsutrymme.  

Läs mer om varför datorns lagringsutrymme skiljer sig från lagringsutrymmet på Google.

Relaterade resurser

Den här sidan kan ha innehåll som har översatts med AI-teknik. AI-översättningar kan innehålla fel.

Behöver du mer hjälp?

Testa detta härnäst:

Sök
Rensa sökning
Stäng sökrutan
Huvudmeny
4585457747698612349
true
Sök i hjälpcentret
false
true
true
true
true
true
17
false
false
false
false
false