Przejście z dostępu użytkownika konta marki na uprawnienia do kanału

Konto marki to konto Google Twojej firmy lub marki, które jest dostępne w niektórych usługach Google. Jeśli Twój kanał YouTube jest powiązany z kontem marki, może nim zarządzać kilka osób za pomocą swoich kont Google.

Uprawnienia do kanału umożliwiają przyznawanie innym użytkownikom dostępu do Twojego kanału za pomocą określonych ról. Dzięki wyznaczeniu ról możesz wybrać odpowiedni poziom dostępu. Przejdź na uprawnienia do kanału, aby zapobiegać zagrożeniom bezpieczeństwa, takim jak udostępnianie hasła, i zminimalizować inne kwestie dotyczące prywatności.

Korzystanie z uprawnień do kanału w YouTube Studio na koncie marki

Zanim zaczniesz używać uprawnień kanału, musisz pamiętać o kilku rzeczach:

  • Kontrola nad przekazywaniem dostępu użytkownikom przechodzi z przekazywania ról na koncie marki na przekazywanie uprawnień w YouTube Studio.
  • Dostępem w ramach uprawnień do kanału można zarządzać tylko w YouTube Studio.
  • Obecni użytkownicy konta marki zostaną skopiowani do uprawnień do kanału. Najpierw musisz ręcznie ustawić poziom uprawnień i wysłać zaproszenie.
  • Osoby zaproszone do zarządzania Twoim kanałem mogą to robić bezpośrednio w YouTube oraz w YouTube Studio na komputerze i urządzeniach mobilnych. Nie mogą zarządzać kanałem za pomocą interfejsów API YouTube.

Włączanie uprawnień do kanału

Główny właściciel konta marki może korzystać z uprawnień do kanału w YouTube Studio lub bezpośrednio na YouTube.

Zanim przejdziesz dalej, sprawdź, czy masz już konto marki.

  1. Otwórz stronę studio.youtube.com. Aby mieć możliwość wyrażenia zgody na włączenie uprawnień, musisz się zalogować jako główny właściciel konta marki.
  2. Po lewej stronie kliknij Ustawienia.
  3. Kliknij Uprawnienia.
  4. Kliknij Przenieś uprawnienia.
  5. Kliknij Zaproś.
  6. W przypadku każdego nowego użytkownika wypełnij pola Adres e-mail i Dostęp.
  7. Kliknij Zapisz. Możesz zobaczyć prośbę o potwierdzenie własności konta w celu zapisania zmian.
    • Każdy zaproszony użytkownik otrzyma e-maila z prośbą o zaakceptowanie zaproszenia.
    • Każdy nowy użytkownik będzie teraz widoczny w sekcji Uprawnienia w Studio.

Rezygnowanie z uprawnień do kanału

Zrezygnuj z uprawnień do kanału tylko wtedy, gdy chcesz przenieść kanał.

Aby zrezygnować, w YouTube Studio kliknij kolejno Ustawienia a potemUprawnienia i wybierz „Zrezygnować z uprawnień w YouTube Studio?”.

Uwaga: jeśli właściciel kanału anuluje przekazanie dostępu do oficjalnego kanału wykonawcy, otrzymasz e-maila z powiadomieniem o zmianach w dostępie.

Obsługiwane funkcje

W przeciwieństwie do ról na koncie marki uprawnienia do kanału umożliwiają szczegółową kontrolę dostępu.

Kategoria Poziom dostępu / działania publiczne Konta marki Uprawnienia do kanału
YouTube Studio na komputerze Aplikacja YouTube Studio YouTube
Szczegółowa kontrola uprawnień Rola menedżera Tak
Rola edytującego Nie
Rola edytującego (z ograniczeniami) Nie
Rola przeglądającego Nie —
Rola przeglądającego (z ograniczeniami) Nie —
Rola edytującego napisy Nie — —
Zarządzanie filmami Przesyłanie filmów/Shorts Tak —
Nagrywanie Shorts Tak – –
Analizowanie wyników filmu w Statystykach YouTube lub Statystykach dotyczących wykonawcy, w tym w widoku Listy wykonawców Tak
Zarządzanie filmami (metadane, zarabianie, widoczność) Tak
Tworzenie playlisty Tak —
Dodawanie filmu do istniejącej playlisty publicznej Tak
Zarządzanie playlistami Tak – —
Prowadzenie transmisji na żywo jako kanał Tak – —
Napisy, udostępnianie filmów prywatnych Tak – —
Przesyłanie z komórki Tak –
Zarządzanie kanałem Dostosowywanie strony głównej kanału i zarządzanie nią Tak
Zaangażowanie społeczności Tworzenie postów Tak – —
Zarządzanie postami Tak —
Usuwanie postów Tak [Tylko menedżer] — [Tylko menedżer]
Odpowiadanie na komentarze w imieniu kanału w YouTube Studio Tak —
Odpowiadanie na komentarze do filmów innego kanału i wchodzenie z nimi w interakcje jako dany kanał Tak – –
Używanie czatu na żywo jako kanału w Pokoju reżyserskim Tak –
Dla wykonawców Funkcje dla oficjalnych kanałów wykonawców (np. koncerty) Tak – —

Ograniczenia przedstawicieli w ramach uprawnień do kanału i na koncie marki

Ważne: jeśli usuniesz konto głównego właściciela powiązane z Twoim kanałem, kanał również zostanie usunięty.

Ograniczenia w ramach uprawnień do kanału

Właściciel

  • Brak ograniczeń. Może wykonywać czynności takie jak usuwanie kanału oraz zarządzanie transmisjami i czatem na żywo.
  • Nie może przenosić własności na innych użytkowników.

Menedżer

  • Nie może usunąć kanału, ale może usuwać wersje robocze filmów.

Edytujący

  • Nie może usuwać zaplanowanych/trwających/zakończonych transmisji.

Edytujący (z ograniczeniami)

  • Ma takie same uprawnienia jak edytujący, ale nie ma dostępu do danych o przychodach (dotyczy przychodów z czatu i karty aktywności widzów).

Przeglądający

  • Nie ma dostępu do klucza strumienia.
  • Nie może edytować ustawień/metadanych strumienia.
  • Nie może rozpocząć transmisji na żywo ani jej zakończyć.
  • Nie może usuwać zaplanowanych/trwających/zakończonych transmisji.
  • Nie może rozmawiać na czacie ani moderować go w Pokoju reżyserskim.

Przeglądający (z ograniczeniami)

  • Ma takie same uprawnienia jak przeglądający, ale nie ma dostępu do danych o przychodach (dotyczy przychodów z czatu i karty aktywności widzów).

Ograniczenia na koncie marki

Główny właściciel

  • Brak ograniczeń.
Właściciel
  • Brak ograniczeń.

Menedżer

  • Nie może dołączyć do sieci wielokanałowej ani jej opuścić.
  • Nie może zapraszać innych użytkowników.
  • Nie może przenieść kanału na inne lub swoje konto – może to zrobić tylko główny właściciel.
  • Nie może usunąć kanału.
  • Nie może dokonać zakupu.
Menedżer ds. komunikacji
  • Nie może podejmować żadnych działań w YouTube.
Ta strona może zawierać treści przetłumaczone przy użyciu technologii AI. Tłumaczenia wygenerowane przez AI mogą zawierać błędy.

Czy to było pomocne?

Jak możemy ją poprawić?

Potrzebujesz dodatkowej pomocy?

Wykonaj te czynności:

Szukaj
Wyczyść wyszukiwanie
Zamknij wyszukiwanie
Menu główne
6446262275511996469
true
Wyszukaj w Centrum pomocy
false
true
true
true
true
true
59
false
false
false
false
false